Heerlijke Recepten

 

Hanne's Quinoa met butternut en feta (4pers)

1 butternut

2 rode uien

250 gr Quinoa

80gr noten (kan met allerlei noten)

200 gr feta

100 gr zwarte olijven

100 gr rozijnen

tijm

peterselie

olijfolie

honing

gram masala (optioneel)

peper en zout

Oven voorverwarmen op 200° .

Butternut in blokjes snijden (schillen is optioneel, maar niet nodig) 2 rode uien pellen en in grove stukken snijden. De ui en butternut in een overschaal leggen, kruiden met peper en zout, olie,  honing en tijn erover spreiden.  Laat dit een half uur bakken in de oven.

Spoel de quinoa 2x af. Kook de quinoa 10min in bouillon. Hou de bouillon bij. Week de rozijnen een dik kwartier in de bouillon.

De noten in groffe stukken hakken en  in een beetje olie opbakken. Hak de olijven ook in groffe stukken.

Meng de quinoa in een grote pot met een beetje gram massale, de noten, de olijven, de gesnipperde peterselie, ui en butternut. Kruid af met peper en zout. Bestrooi met stukjes feta en enkele drupjes honing.

Gezonde glutenvrije Quinoa-pizza

Laat de quinoa 6-8u in water staan.

Goed afspoelen en mixen met water, olijfolie, zout en bakpoeder. De pasta die je nu hebt, smeer je dun uit op bakpapier, gewoon met een spatel ,in de vorm die je  verkiest. Bak 15min op 200°c. Draai de pizzabodem om en bak nog eens 10 min. 

Bedek nu je pizza met tomatensaus, ui, champignons, salami, ham, .... alles waar jij zin in hebt. Besprooi met kaas en italiaanse kruiden. Kruid af met peper en zout en bak hen nog 10min in de oven. Smullen maar.

160 gram quinoa

60ml water

2 el olijfolie

1/2 tl zout

1/2 bakpoeder

toppings naar believe op je pizza 

VINEGRAITTE met Pittige mosterd Kontichse Korrel

 

Neem een glazen bokaal of glas met deksel

één soeplepel mosterd,

één soeplepel vinegraitte kruiden (vb Knorr al dan niet in zakjes)

een goeie geut (olijf)olie (keuze olie naar smaak)

evenveel koud water

meng en klaar

 

Naar keuze toevoegen :

gesnipperde ui onmiddellijk in de mosterd mengen => de ui gaart in mosterd (zeer lekker !), verse kruiden als bieslook, dragon, peterselie, lavas, tijm, …

 

Goed afgesloten in de ijskast bewaart deze vinegraitte makkelijk enkele weken.

Quinoabrood

Quinoa brood , maak je met 30% quinoameel, aangevuld met 60% ander meel of bloem. Quinoa is glutenvrij en rijst daardoor niet.

Meng het quinoameel met water en laat een dag staan op kamertemperatuur.

 

250gr quinoabloem, 500gr andere bloem, 500ml water, 15gr verse gist, 10 gr boter, 10gr zout 

 

Volg dan een gewoon brood-recept. 

 

Quinoa-pannenkoeken

250gr quinoabloem, 250gr gewone bloem, 1 liter melk, 6 eieren. Meng alles goed en bakken maar. Heerlijk en gezond. 

Italiaanse quinoaburger (KorteKeten markt, Kontich 12/10/2025)

Ik volgde het recept van njam! met enkele aanpassingen.

ingredienten voor 3 à 4 burgers :

150 gr gekookte quinoa (kook hiervoor ongeveer 65 gr quinoa, laat goed uitdampen)

50 gr gemalen  mozarella

25 gr gemalen goudse kaas

25 gr gemalen Emmental

2 zongedroogde tomaatjes, gehakt

1/4 ui fijngehakt

24 gram bloem

1 groot ei

1 afgestreken lepel tomatenpuree

Italiaanse kruiden (Verstegen)

1 eetleper gehakte bieslook

peper en zout

voor de afwerking : rucola, 4 schijfjes tomaat,  4 blaadjes basilicum.

bereiding : 

Meng alle ingrediënten in een kom en vorm er met natte handen 4 burgers van .  Indien voldoende tijd, zet ze nog even koel in de ijskast. 
Bak ze in olijfolie tot ze goudbruin zijn.   Beleg elk broodjes met een quinoaburger, rucola, een schijfje tomaat, een blaadje basilicum en een lepel van de dressing.

het sausje :

8 eetlepels Griekse joghurt, peper zout, teentje look, verse fijngehakte peterselie.