Gemodificeerde tarwe geeft veel meer opbrengst zo’n 10 ton per hectare. Men zorgt er immers voor dat uit 1 tarwekorrel meerdere aren groeien, een tros aren. Dit graan heeft extra kunstmatige groeimiddelen nodig en bevat aanzienlijk mindervoedingsstoffen dan de oude rassen.

Doordat de graanharen veel dichter bij elkaar staan, droogt het graan onvoldoende door de wind en ontstaan er schimmels in het graan. Om dit te vermijden wordt gangbaar graan herhaaldelijk bespoten, standaard spuit men 4 tot 6 keer pesticiden op graan. In 90% van het tarwebrood vindt men bestrijdingsmiddelenresiduen terug.

Wij teelden een oude graansoort:  ‘Camp Remy’. Niet gemodificeerd. Op dit graan werd geen enkele keer gespoten. Het werd ingezaaid op een veld in Edegem, na een mosterdteelt die ook niet bespoten werd. Dit geeft een goeie startbodem voor graan. Het graan stond ‘freel’ en luchtig. Heeft geen enkele ziekte gekregen, geen enkele schimmel. De opbrengst was +/- 1 ton per hectare.  Het werd in de zomer gedorst en gedroogd, gezeefd en nadien door de molen in Boechout gemalen tussen de molenstenen.

Ons meel bevat alles, is dus niet verder gezeefd tot bloem, bevat de hele korrel, alle vezels. Verkies je minder vezels, dan kan je er makkelijk wat vezels uit zeven, maar op zich zijn net deze vezels een weldaad voor onze darmen.

Je kan het meel een aantal uur of zelfs een dag laten weken in water voor je ermee bakt. Daardoor wordt het zachter.