OVER ONS
KONTICHSE KORREL 2015 - 2025
Hoe het allemaal begon ...
In 2015 begonnen we ons landbouwverhaal, na het plotse overlijden van mijn broer, zette Diane het ouderlijke familiebedrijf verder. Aanvankelijk was het de bedoeling om gewoon de bestaande akkerbouw draaiende te houden - met enkel maïs en gras op het veld.
Gaandeweg groeide dit uit tot een passieproject waarin duurzaamheid centraal staat en kozen we voor gewassen die bijdragen aan biodiversiteit. Onze velden in Kontich en Edegem, ooit enkel voor maïs en gras, maakten plaats voor biodiversiteit, kleurrijke bloemenstroken, faunamengsels en verassende gewassen. De korenbloemen op onze akkers waren een lust voor het oog.
Nieuwe gewassen, nieuwe ideeën.
In 2022 gingen we een stapje verder en plantten we voor het eerst QUINOA, in samenwerking met ILVO. Daarnaast zaaiden we ook MOSTERD, oorspronkelijk bedoeld als natuurlijke bodembedekker. Het werd een prachtige zomer, ideaal voor beide gewassen. En toen het mosterdveld helemaal in bloei stond - wat een kleuren - besloten we -> deze gaan we niet onderwerken in de bodem, we gaan hem oogsten !
We gingen aan de slag met ons eigen mosterdzaad om voor de voor ons lekkerste mosterden te maken, boordevol puur mosterdzaad en inmiddels werden de mosterden de basis van onze dressings.
En zo werd de Kontichse Korrel geboren :
Een unieke combinatie van quinoa en mosterd, met liefde geteeld op onze gronden in Kontich en Edegem : puur natuur.
Niet elk jaar is even gemakkelijk. Natte jaren zorgen voor veel onkruiddruk, extra werk en een minder mooie oogst, maar we blijven principieel vasthouden aan het niet spuiten op de gewassen, al drukt dit stevig op de opbrengst.
We willen absoluut 100 % gaan voor pure, zuivere en gezonde producten !


Zomer 2025 :
We gingen weer een stap verder en zetten we voor het eerst BLAUW MAANZAAD, lekker in onze granola's of als vers geperste olie (eerste en koude persing) op carpacio of steak haché. Ook het maanzaad is 100 % natuurlijk geteeld en onbespoten, we vragen ook hier geen bio-label aan om het administratief eenvoudig te houden.
Lokaal, puur en onbespoten.
Zowel de quinoa, de mosterd, als het maanzaad werden met zorg geteeld :
- zonder pesticiden
- zonder kunstmest
Quinoa Superfood !
Waar dankt Quinoa zijn superfood-titel aan ? Het zaad bestaat voor 16% uit eiwitten, dat is veel in vergelijking met tarwe, rijst, spelt of linzen... Quinoa is glutenvrij en hierdoor ook zeer goed verteerbaar. Daarnaast is het vetvrij, boordevol vezels, foliumzuur en magnesium. Maw super gezond !
Oorspronkelijk komt de plant van Zuid-Amerika, maar sinds enkele jaren wordt Quinoa ook in Europa en België geteeld. De teelt in België staat nog wat in zijn kinderschoenen maar we kunnen stellen dat de smaak van de Belgische Quinoa wel erg goed is. Door het lokaal te telen, wordt het product uiteraard veel duurzamer.
De smaak van Quinoa is niet uitgesproken, waardoor je er in keuken heel veel verschillende dingen mee kan doen.
Goed om weten over QUINOA !
Graag wat kilo’s kwijt ?
Weinig fructose en glucose en veel D-sylose en maltose, bijgevolg trage opname van suikers in het bloed, een lage glycemische index (goed voor diabetes type B !) & lang verzadigingsgevoel
Sporter ? Atletisch lichaam ?
Je spieren : mag het ietsje meer zijn ? Quinoa is goed voor je
spieropbouw door een hoger eiwitgehalte en vooral de superieure samenstelling ervan, alle essentiële aminozuren in goede concentraties en verhoudingen, waardoor ons lichaam ze optimaal kan opnemen en benutten.
Graag gezond ?
Vitamines (B11, vitE, vit A) & mineralen (ca, Mg, Fe, P en K) en een
massa Antioxidanten ! bescherming van je cellen & ontstekingsremmend (triterpeen, fytosterol, flavonoïden), goed voor je botten & hart. Vermindert stress.
Glutenvrij – makkelijk verteerbaar ! Probioticum – voor een goede darmflora ! Cholesterolverlagend
Kiezen voor DUURZAAM, LOKAAL & KORTE KETEN ?
Belgische quinoa versus Peruaanse ?
ecologische voetafdruk (global warming) van de Belgische quinoa is de helft van de Peruaanse. Waterverbruik : 5 keer minder
en meer dan 10 000km transport minder.
Quinoa KONTICHSE KORREL : onbespoten & rechtstreeks van de boer
Hier vind je enkele inspirerende RECEPTEN
Mosterd
Mosterdzaad bevat een bom van vitaminen: A, B, C en E en tal van mineralen : kalium, calcium, magnesium, fosfor, chloor en eiwitten. Daarnaast werkt mosterd antibacterieel en verbetert het de verteringswerking van maag en gal.
Onze mosterd bestaat enkel uit mosterdzaad, azijn, wijn en specerijen. Enkel pure, natuurlijke producten, geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen.
De gele mosterdplant is een hele leuke bloem in het veld. Het bloeit met prachtige knalgele bloemen. Het trekt een massa bijen, hommels en andere insecten.